DIY hétvége vol.1

DIY hétvége vol.1

Nem véletlenül hoztam létre DIY kategóriát is a blogon, a saját magunk által készített tárgyak valahogy mindig különlegesebbek, hiszen beletettünk egy csomó energiát, sokkal közelebbinek érezzük, mint azt, amit teszem azt egy boltban vásároltunk. Számomra azonban ez egyrészt fricska a türelmetlenségemnek, másrészt viszont egy hihetetlen és magával ragadó flow élmény is.

Az elmúlt két hetet pedig azzal töltöttem, felbuzdulva a „Hová tűntél Bernadette?” című könyv Harminckilométeres ház projektjén, hogy amint csak tudtam újragondoltam, lefestettem, átalakítottam. Hogy ebből pontosan mi sikeredett ki? A végeredményt az Instagram oldalamon már láthattátok, most megmutatom a hogyan is készült!

 

A kiemelt figyelmemet az első hétvégén két db régi képkeret és egy 1 üveg élvezte.

 

Előljáróban annyit elárulok, hogy továbbra is közük maradt a képekhez: az egyikre az újrafestést követően madzagokat feszítettem ki, amire képeket csíptettem, míg a másik konkrétan megmaradt keretként, csupán csúnya zöld műanyag külseje lett másmilyen.

Kezdjük is az elsővel!

 

Adott volt egy régi képkeret, aminek a hátuljáról először le kellett tépni egy vastag kartont, aztán harapófogóval kitépkedni a 12 db apró szöget, ahhoz, hogy letudjam emelni az üveget.

Így jutottunk el ehhez a csodás tölgyfa kerethez.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel abszolút random ötlet volt, nem tudtam se lecsiszolni, se gesso-t vagy bármilyen alapozót használni, ezért jobb ötlet híján fehér akril festékkel mázoltam be.

A távolban már látszik a szín, amit a színéhez használtam fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

A festéket én kevertem ki, így színkódot sajnos nem tudok írni, de egy egyszerű sötét kék és egy fehér egyvelege volt. Miután megszáradt a festék felkentem a Kreatív Hobby saját márkás Antik lakkját, ami nagyjából kettő – három óra alatt szárad meg teljesen, éppen ezért lefekvés előtt kentem fel, hogy reggelre kész legyen. Egy kör alakú szivacs ecsettel pötyögtettem fel, amivel kapcsolatban csak utólag jöttem rá, hogy nem érdemes túlságosan belemártani, mert nagyon megszívja magát a szivacs és a pazarlás melegágya lesz.

Az egykomponensű repesztő lakk felé egy világosabb bézs színt kentem fel, ami szinte rögtön meg is repedt. Viszont nagyon kell vigyázni, mert hiába tűnik úgy, hogy gyorsan megszáradt, még legalább egy óra, de inkább több kell, ahhoz, hogy teljesen stabil legyen.

 

Ha tényleg megszáradt a festék megfordíthatjuk, hogy  beszögeljünk 3-3 aprócska szöget. Srácok itt kérjétek nyugodtan a szüleitek segítségét, én is ezt tettem! Mint kiderült nem evidencia 22 évesen szögelni tudni. Ezekre kössük rá erősen a madzagot és tadááá kész is vagyunk!

Opcionálisan a csipeszeket is lefesthetjük, natúr állapotban pedig egy nagyobb csomagban kaphatóak a Kreatív Hobby boltokban.

Képkeret #2

A másik képkeret egyszerű festék tuningot kapott: egy alapozó fehér színt követően lefestettem lilára, majd meg kapta az antik lakkját, ami mint számomra is kiderült nem szereti a műanyagot. A csalódásomat leküzdve egy arany-fekete csillámló akril festéket kentem fel rá rendkívül szorványosan és hanyagul, hogy végeredmény mégis csak menő legyen…

Az üveg

A harmadik tárgy pedig, ami az “áldozatommá” vált, az egy kis zöld üveg volt, amit még 2013-ban kaptam Németországban. Az üveg maga azért különleges számomra, mert akkor kaptam, amikor a nagyon minimális német tudásommal megnéztem a Dracula című musical  a német cserediákommal, és ebből kaptam ott a bort.

 

Ezután az üveg kapott egy szép kék színt, amihez többek között az előbb bemutatott keret kék festékét hasznosítottam újra.

Miután megszáradt a festék decoupage technikával rögzítettem egy szalvétából egy pillangót, egy rózsát és néhány feliratot is. Itt nagyon óvatosnak kell lennie, először egy kevés ragasztóval rögzítsük a szalvéta legfelső rétegét, majd a felszínére is kenjük a ragasztóból. Mivel ilyen téren még kezdő vagyok, és a Pentart Decoupage Varnish & Glue-t használtam, ami annyival több, hogy a ragasztót és a lakkot megkapom egy termékben. Ehhez az üveghez egyébként a Matte-ot használtam, amit azért gondolom, hogy fontos kiemelni, mert létezik többek között csillogós verziója is.

Valahogy nem volt elégedett azzal, amit láttam, ezért egy ezüst Glamour akril festékkel és halvány pinkkel, egy apró körszivacs ecset segítségével “nyomokat” hagytam az üvegen, hogy különleges legyen az összhatás.

Nektek melyik volt a kedvencetek? Hamarosan töltődik a DIY  kategória, várjátok már?