Mert inspiráció mindenhez kell

Egy – abszolút – szubjektív Agatha Christie TOP lista

Egy – abszolút – szubjektív Agatha Christie TOP lista

Épp múlt héten történt meg velem, hogy egy véletlenszerűen letöltött filmről, a Crooked House-ról kiderül, hogy tulajdonképpen egy Agatha Christie sztori, aminek kifejezetten örültem, mert számomra ő az egyik legkedvesebb krimi író.

Azt hiszem első sorban neki és Miss Marple-nek, az egyik leghíresebb karakterének köszönhetem a krimik iránti szeretetemet és a soha meg nem szűnő vágyat, hogy egyszer én is írjak egy ilyen jellegű sztorit.

A felfedezés örömére elkészítettem egy toplistát, ami abszolút szubjektíven mutatja be, hogy mik azok a könyvek amiket nem csak klasszikus Európa kiadós verzióban, szeretve őrzök, de akár másoknak is jó szívvel ajánlanék.

1. A történet, ami egyszerre első és utolsó is: A szunnyadó gyilkosság

Ez az a könyv, ami számomra mindig is a legizgalmasabb volt, amit szinte bármikor képes voltam újra olvasni, sőt Geraldine McEwan játéka, mint Miss Marple is annyira lenyűgözött, hogy nézni sem volt utolsó. A történet ugyanakkor Agatha Cristie utolsó Miss Marple története, ami akárcsak a könyv maga, sok-sok évig “szunnyadt”, így csak 1976-ban adták ki. Rejtélyes, misztikus és váratlan titkokat rejtő regény, amiben a klasszikus brit irodalmi alakok elevenednek meg egy bűbájos kisvárosban. Nem kell sokat várnunk amíg egy régi rejtély felfedi magát, és mindenkinek kiderülnek a titkai.

2. Gyilkosság az Orient Expresszen

Ugyan nem vagyok Hercule Poirot, a köztudottan belga nyomozó rajongója, ugyanis mindig egy kicsit nagyképűnek tartottam, mert nem hogy a történet szereplőivel, de az olvasóval sem oszt meg egy cseppnyi információt se. Ebben a könyvben azonban igazán látványos kép világot elevenít meg a regény minden egyes sora, különféle szereplőket zár össze egy vonatba és mind tudjuk, hogy a gyilkos köztük van. Ettől pedig minden rém izgalmassá válik és alig várjuk, hogy megtudjuk mi lesz a következő lépés.

 

3. Paddington 16:50

Az angolokat valamiért folyton vonaton közlekedve képzelem el, és ilyenkor sokszor beugrik ez a regény is. A történet főszála azon alapszik, hogy az idős Mrs. McGillicuddy úgy véli hogy gyilkosságot lát a szomszédos vonat egyik kupéjában. A rendőrségen azonban nem veszik komolyan, így Miss Marple veszi kezébe a nyomozást.

 

4. Miért nem szóltak Evansnek?

A negyedik történetben nem szerepel se Miss Marple, de Poirot mégis az új, eddig ismeretlen önjelölt nyomozók munkásságára is érdemes figyelni. Aki azonban mégis hiányolna egy ismerős arcot annak javaslom, hogy nézze meg a filmet, abban ugyanis feltűnik Miss Marple. Ebben a sztoriban is egy hatalmas rejtélyre, egy kérdésre épül fel minden: Egy férfi egy szikláról zuhan le, amikor elhagyja a száját a címben szereplő kérdés és innentől kezdve már csak és kizárólag azt szeretnénk tudni, hogy mégis mire fel ez a kérdés?

 

5. 10 kicsi néger

Amikor legelőször bementem a könyvtárba azzal a céllal, hogy krimit szeretnék, a könyvtáros a “kezdő pakkomba” a 10 kicsi négert javasolta. Emlékszem sok-sok év telt el, mire realizáltam, hogy ez a nagy sikerű történet tulajdonképpen Agatha Christie-hez köthető. A különös okokból, még különösebb helyen összegyűlt díszes társaság sorra találkozik bűneivel, majd a sorozatos halál esetek közepette a tíz kicsi indiánnal díszített tálcáról egy láthatatlan kéz újabb és újabb figurákat tör le.

 

Agatha Christie összes regényét itt találod meg, eredeti nyelven mindegyikről olvashatunk egy rövid összefoglalót, sőt kereshetünk a “nyomozó személye” és a gyilkos fegyver alapján is.

 

Főzz egy finom fekete teát és vágj bele angolosan egy fantasztikus Agatha Christie regényben!