Így szerettem meg az olvasást

Így szerettem meg az olvasást

Már többször is szóba került, hogy bizony én szeretek olvasni: sci-fit, romantikusat, vicceset, varázslatosat, kalandosat, történelmit. Ez viszont nem egy olyan dolog, amivel az ember együtt születik, ennek is ki kell alakulnia. Lehet, hogy nem lesz mindenkiből könyvmoly, de úgy tartom, hogy egy történetet meg kell tanulni értékelni is.

Follow my blog with Bloglovin

Az első könyv

Minden az első könyvvel kezdődik. De persze nem az első mesekönyvünkről, a Zengő Ábécéről, az elsős olvasókönyvünkről, a ránk erőltetett kötelező olvasmányokra gondolok. Amiről én beszélek, az a nagybetűs könyv, ami magával ragad, amibe beleéli magát az ember, és ami felszabadítja a képzelőerőnket. Számomra ez a könyv a Harry Potter volt és a Főnix Rendje volt, amibe úgy vágtam bele, hogy előtte még csak nem is olvastam az ötödik részt megelőző regényeket. Mondanom se kell, hogy a boszorkányok és varázslók világa egyenesen lenyűgözött, és azóta is bármikor képes vagyok Harry-hez, Ron-hoz és Hermione-hoz fordulni, hogy energiával töltsenek fel, és hogy másképp lássam a világot, ha csak néhány percre is.

 

Kitartás is kell

Ahogyan az edzés sem megy zökkenőmentesen az első percekben, úgy egy könyv első 5 oldala sem biztos, hogy rögtön elfogja nyerni a tetszésünket. Időt kell adni magunknak ahhoz, hogy felvegyük a regény ritmusát, megszokjuk a hangvételét, megismerjük egy kicsit a szereplőket, megértsük a kontextust. Ritka az olyan könyv, ami rögtön az első szótól kezdve leköti a figyelmünket annyira, hogy teljesen belefeledkezünk az olvasmányunkba. Számomra is sokszor nagyon nehéz túllépni a kezdeti nehézségeken, de ez teljesen természetes.

 

Hasonló a hasonlóhoz

Ha megvan az első könyv, ami elnyerte a tetszésedet, keress egy olyat, ami ahhoz hasonlít! Egy előző cikkemben már írtam Thomas Brezina Fiúk kizárva! sorozatáról, amiben két tini lány varázserőt és egy különleges házat kap. Emlékeim szerint rögtön ezzel kezdtem azután, hogy az akkor számomra elérhető összes Harry Potter regényt elolvastam. A tini könyvek, Meg Cabot és társai pedig csak követték ezeket. Idővel a kíváncsiságod és az érdeklődésed is növekedni fog!

 

A műfaj

Ennek a kiválasztása éppen olyan, mint amikor a moziban a plakátot bámuljuk és próbáljuk kitalálni, hogy milyen filmhez lenne kedvünk. Ha egy romantikus kapcsolatban szeretnél elmerülni – a tini könyvek koronázatlan királynője – Meg Cabot, Elizabeth Adler, Nicholas Sparks, Milly Johnson, mind a műfaj modern képviselői, és akiknek a könyvei között biztosan találsz számodra érdekeset. Krimire vágysz? Akkor kezd Agatha Christie-vel, folytasd M.C. Beaton-nel, jöhet egy kis Stephen King, Jo Nesbo és így tovább. Misztikus kalandokban merülnél el? Az Eragon, a Harry Potter, Gyűrűk Ura szintén tökéletes választás.

 

A legfontosabb szerintem mégis csak az, hogy elkezdjük, próbálkozzunk, ne adjuk fel, mert akkor az olvasás csodálatos világát fedezhetjük fel magunknak!