Mert inspiráció mindenhez kell

London – ahogy én látom by Londoner

London – ahogy én látom by Londoner

Hogy ne csak mindig azokat a dolgokat mutassam be nektek, amerre járok, arra gondoltam, egy kicsit beszámolok egyéb tapasztalataimról is Londonnal kapcsolatban.

Már az első sétámon megtapasztaltam, és ez sajnos csak erősödik, hogy a város nagyon szemetes. Mindenhol mindent eldobálnak. Az ember azt hinné, hogy egy ilyen nyugati, turisták által erősen látogatott városban jobban figyelnek a környezetre, hát nem. Bármerre nézek, akár a kukák körül is –amiből, mint már említettem egyszer, nem sok akad – szemétdombok halmozódnak fel és valahogy egy közmunkást se látok, aki összeszedné őket.

Pozitívumok a brit fővárosban

London pozitív oldalához tartoznak viszont a városlakók. Úgy gondolnánk, hogy egy országban, ahol ennyi a bevándorló, vendégmunkás, külföldi, a helyieknek már elegük van belőlünk –de ez nincs így! Mindenki nagyon kedves és segítőkész. Ha a város szélén vagy, ha a központban, bárkit szólítasz le, segít neked. Lehet idős, fiatal, férfi, nő, őszintén fog válaszolni a kérdésedre. Legalább is, én így tapasztaltam. Örömmel fotóznak le, ha megkérem, vagy útbaigazítanak, mindent elmagyaráznak, még akkor is, ha az feltartja őket.

Brit “őslakosok”

És talán azzal nem árulok el nagy titkot, hogy mennyire kevés igazi angol szót hallhatsz magad körül. Rengeteg a külföldi. Nagyon nehéz igazi „őslakosokkal” találkozni. Közép és kelet-európaiak vannak nagyszámban, de tényleg minden nemzetiségűvel összefuthatsz. Főleg magyarokkal! Igaz a mondás, hogy Londonban a legtöbbet beszélt idegen nyelv a magyar. Eddig szinte minden alkalommal, amikor a városba mentem, összefutottam magyarokkal. Ne lepődj meg, ha a metrón megszólítanak, vagy a boltban a melletted elhaladó lány magyarul telefonál, esetleg ugyan annál a térképnél álltok meg keresni az útvonalatokat. Ez itt már normálisnak számít.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy Londonban könnyebb az élet. Nem mondom, hogy ez nem lehet így –ha van egy rendes, jól fizető állásod. De arra fel kell készülni, hogy az árak az egekben vannak! Viszont az én „ár-érték” nézetem is nagyon gyorsan átalakult. El kell felejteni a magyar gondolkodásmódot. Ami otthon drágának számít, az itt olcsónak mondható. Átértékelődött minden, amit a pénzről és a vásárlásról gondoltam. Bizony, ha jót akarsz enni, mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

Cikk: Londoner

Kép: Londoner