#OscarWatchlist – A kedvenc Oscar-jelölt filmjeim

#OscarWatchlist – A kedvenc Oscar-jelölt filmjeim

Minden év legizgalmasabb időszaka az év első pár hónapja, amikor olyan díjak kerülnek kiosztásra, mint a Golden Globe, a BAFTA vagy a csodálatos, legnagyobb jelentőséggel járó Oscar-díj. Ebben a cikkben szokás szerint teljesen szubjektív módon foglaltam össze, hogy melyik alkotásokat szeretném megnézni.

A legsötétebb óra – Darkest Hour

 

Már csak az előzetes és a színész korábbi szerepei alapján úgy gondolom, hogy film egyik legnagyobb sikerét Gary Oldman lenyűgöző alakítása adja majd. A legtöbb portál úgy nyilatkozik róla, mint egy igazán hatásos film, aminek minden egyes kockája kontroll alatt van és egy utolsó centiméterig megtervezett világ elé ülteti le a nézőt.

A főszereplő, Winston Churchill élete legmeghatározóbb próbatétele előtt találja magát csak napokkal azelőtt, hogy Nagy-Britannia minisztere lett volna. El kell határozni, hogy megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. (Forrás: https://www.mafab.hu/movies/darkest-hour-280018.html)

 

Lady Bird

A film, ami Greta Gerwig első rendezése rögtön hatalmas siker lett, már ha az 5  Oscar-díj jelölést és 2 Golden Globe díjat vesszük alapul. A film főszereplője a 23 éves Saoirse Ronan már szerepelt néhány igazán szuper filmben, de azt mondják, hogy ebben a filmben alakította a legnagyobbat.

A vígjáték 2002-ben játszódik Sacramentoban és egy olyan családot mutat be, ahol a főszereplő Christine saját elhatározásából felveszi a Lady Bird nevet. Aki egy igazán makacs lány, akiből csak árad a szeretet ahogyan anyjából is, Marionból is, aki nővérként dolgozik, hogy fenntartsa a családot miután férje elvesztette az állását. A filmben a kapcsolatoké és azoké a tényezőké a főszerep, ami minket formálnak.

Három óriásplakát Ebbing határában – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Ez a film tulajdonképpen a dráma és a krimi érdekes és eredeti keverékének tűnik, ami egy asszony történetét mutatja be, akinek meggyilkolták a lányát. Ezért úgy határoz, hogy kibérel 3 óriásplakátot amelyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek, amiatt, hogy még mindig nem találták meg a tettest. Miután pedig még egy rendőr beleártja magát az ügybe a dolgok csak egyre érdekesebbek és érdekesebbek lesznek.

Martin McDonagh alkotása tűnik a legérdekesebbnek a mezőnyben, nem véletlenül nyert 5 BAFTA-díjat és 4 Golden Globe-ot is.

 

Testről és lélekről

 

Személy szerint én nagyon örülök, hogy zsinórban már a harmadik magyar filmet jelölték Oscarra, arra pedig pláne, hogy ebből kettőt meg is nyertek az alkotók. Enyedi Ildikó filmje már elnyerte az Arany Medve-díjat Berlinben, amit az „európai Oscarként” is emlegetnek, így szerintem kifejezetten esélyesnek mondható egy újabb „szobrocska” bezsebelésére.

A filmdrámaként és romantikus filmként is titulált film alapját az adja, hogy két ember találkozik és kiderül, hogy éjjelente ugyan azt álmodják, sőt ebben a világban már régóta találkoznak éjszakánként. Mégis mikor másnap találkoznak, ezzel a tudattal nehezen tudnak bármit is kezdeni, sőt kifejezetten megnehezíti a dolgukat.

 

Nektek melyik a kedvencetek?