Mert inspiráció mindenhez kell

Tényleg rémisztő a Hóember?

Tényleg rémisztő a Hóember?

A tavalyi év egyik nagy dobása volt a Hóember, ami eredeti formájában egy különös krimi, míg a film verziója inkább hasonlít egy lélektani drámára, amiben elrejtettek néhány rejtélyt és nyomot. Egy szó mint száz ezúttal is bizonyosságot nyert a tény, hogy nem kell feltétlenül mindent filmvászonra vinni.

Na de ki az a híres Harry Hole?

 

A skandináv író, a rocksztárból bestseller íróvá avanzsált Jo Nesbo kreatív elméje alkotta meg Harry Hole-t, a részeges, rendkívül furcsa nyomozót aki a sikeres könyvsorozat főszereplője. A Hóember ugyanis a sorozat sokadik része már, de ennek ellenére nyugodt szívvel vághatunk bele bármelyik regénybe, ami utalás lenne egy korábbi esetre vagy tényre, azt mindig magyarázattal együtt is kapjuk.

A történet úgy gondolom, hogy nem kifejezetten pozitív visszhanggal vonult be a köztudatba, hiszen sokan úgy tekintettek rá, mint valamilyen vérfagyasztó krimire, aminek az olvasása csak nappal javasolt, és csakis azoknak, akiket már megedzett a műfaj. Annak ellenére azonban, hogy tényleg van benne néhány olyan rész, amitől megemelkedhet a vérnyomásunk, ha valaki szereti az olyan sorozatokat, mint például a Bones, a Castle vagy a CSI,  az olyan könyveket, mint a Lány a vonaton, akkor nem lesz számukra a könyv akkora sokk.

 

 

A hóemberek

 

A klasszikus, három hógolyóból, vesszőnyi karokból, répa orrból és fazék fejfedőből álló hóember teljesen új értelmet nyer ebben a könyvben. A rettegett sorozatgyilkos ugyanis ezzel jelöli meg a tetthelyeket, amolyan hivalkodó jelzésként. Persze nem véletlenül esett erre a választása, de nem fogok spoilerezni, a könyv végére minden értelmet nyer.

 

A cselekmény

 

A sztori maga mindig újabb és újabb kérdéseket vetett fel: soha nem egy szereplő szemszögéből ismerjük meg a cselekmény szálat, különböző karakterek révén ismerjük meg az eseteket, a szereplők gondolatait és motivációit, az emlékeiket, vagyis mindent, ami elvezet minket ahhoz, hogy megtudjuk ki is áll a rémisztő hóemberek mögött.

 

És akkor a filmről

 

Ha arról szeretnénk dönteni, hogy mégis melyik filmet nézzük meg, általában jó iránymutató szokott lenni, ha csekkoljuk, hogy az IMDB-n, hogy csillagot kapott. Általában ezt a lépést kiszoktam hagyni, arra hivatkozva, hogy az ízlésem túl fura ahhoz, hogy egy ilyen pontrendszer alapján döntsem el, hogy megnézem-e azt adott filmet, vagy sem.

Ebben az esetben viszont lehet, hogy ellenőriznem kellett volna, mert, ha egy ilyen jó krimi (mint könyv) értékelése ilyen rossz (mint film), akkor bizony az gyanús lett volna. Mellesleg a Hóember 5,1 csillagot kapott, ami kevesebb, mint a Boldog Halálnapot! 6,5 csillagja (pedig azt a filmet is imádtam) vagy az Az 7,5 csillaga (ami szintén nagy figyelmet kapott). Egyszóval közel sem a legjobb, de, ha úgy vesszük ennél rosszabb is lehetne az IMDB által krimi, dráma és misztikum egyvelegeként feltüntetett film.

 

És Ti hogy álltok a krimikkel?