TOP könyvek, amiket tiniként olvastam

TOP könyvek, amiket tiniként olvastam

A könyvimádatom akkor kezdődött, amikor 8 éves korom környékén megkaptam az első Harry Potter regényemet, a Főnix Rendjét és majd erre rá 5-6 hónappal eldöntöttem, hogy végre el is olvasom azt. Ezzel viszont végérvényesen beleszerettem a különféle történetek, szereplők és könyvek varázslatosan titokzatos világába.

Az évek során karácsonyokra, születésnapokra, névnapokra és különleges alkalmakra számtalan könyvet kaptam és ezáltal halmoztam fel, amik most egytől egyig valamilyen rejtélyes módon – a húgaimnak köszönhetően – visszataláltak a szobámba és egy csinos kis kupacba rendezték magukat. Így úgy gondoltam, hogy megmutatom Nektek azokat a tini regényeket, amik miatt titokban akár éjszakába nyúlóan is olvasásba merültem.

Thomas Brezina – Fiúk Kizárva!

 

Nagyjából 2005 – 2006 környékén tört be az általános iskolánkba az ausztriai szerző tini-regény sorozata. Az osztályunkban szinte mindenki ezt kapta és ajándékozta, ha szülinapi zsúrra került sor. Miután fellapoztam a könyveket, eszembe jutott, hogy én is egy különkiadást kaptam 2006-ban, a 12-ik születésnapomra az egyik barátnőmtől.

A könyv főszereplői Lizi és Tinka voltak, akik annak ellenére, hogy egy család tagjai lettek – miután a szüleik Greta és Borisz összejöttek – utálják egymást. Életük viszont hatalmas fordulatot vesz, amikor egy idős boszorkány nem csak a varázserejét, de a házát is a lányokra hagyja. Innentől kezdve felfordul az életük, hatalmas kalamajkákba és kalandokba keverednek és a végén még egymással is megbékülnek.

Thomas Brezina – Hét tappancs gazdája, Penny

 

Brezina, mint erre utólag rádöbbentem, nagy hatással volt az olvasási szokásaimra. A második könyv sorozat főszereplője egy tini lány, Penny, aki hatalmas állat barát, ahogyan az egész családja is. Fiútestvéreivel, energikus anyukájával és állatorvos apukájával él együtt, életét pedig házi állatai, a jó fej barátja és az a temérdek kaland, amibe belekeveredik, teszi teljessé az életét.

Bár a húgom kapta az első könyvet ebből a sorozatból, annak ellenére, hogy sosem volt kimondottan „állatos” én is nagyon élveztem a sztorikat, amiket Penny átélt, így volt, hogy a születésnapomra én is ilyen könyvet kértem.

 

Katherine Applegate – Szívzűrök-sorozat

 

Már nem is emlékszem igazán, hogy találtam rá erre a sorozatba, viszont abban biztos vagyok, hogy ez volt az első olyan igazán tini-regény, amit olvastam. Volt benne szerelem, dráma, árulások, barátságok és egy csomó kavarás is természetesen.

A főszereplői gimnazisták, akik egy szigeten élnek: Nina, Claire, Zoey, Jake, Lucas, Benjamin, Aisha és Christopher. Amennyire emlékszem mindegyik résznek valamelyik főszereplő állt a középpontjában, az életük viszont akarva-akaratlanul is folyton összeforrt.

Cindy Jefferies  – Sztárképző

 

A sorozat, amit nem is értem, hogy miért olvastam. Valószínűleg vágytam rá, hogy valamiben igazán tehetséges legyek, mint ahogyan a könyvek szereplői is. A könyvek eléggé vékonykák voltak, de nem ezért sikerült olyan gyorsan elolvasnom, hanem, mert az alap történet egy tizenéves lánynak épp ideális lehet.

Mindegyik könyvnek más és más a főszereplője, ahogyan mindenki másban jó. Chloe ígéretes popénekes, Danny szuper dobos, a Lowther ikrek pedig már híresek voltak, amikor bekerültek az iskolába.

 

Nektek mi volt a kedvenc könyvetek tini korotokban?

 

A cikk hamarosan folytatódik Meg Cabot könyveivel, hiszen azoknak nem lehet csak egy hasábot szentelni! 😉